Dalam hidup anda, anda pasti akan merasakan lenguh, sakit, letih, dan itu okay. Kita adalah manusia, dan tidak boleh selalu merasa sihat selalu. Tetapi, kadang-kadang dengan sedikit “tekan” kepada organ-organ kita, ia boleh mendapat manfaat kesihatan yang akan mengejutkan anda. Ada satu cara yang menarik dan tidak konvensional kita boleh membawa kepada penigkatan kesihatan ke organ-organ kita, membantu anda berasa diperbaharui. Kaedah ini adalah dengan menggunakan penyepit kain dan menempatkan ia di pelbagai tempat pada telinga anda. Mengapa khusus telinga anda? Menurut reflexologist Helen Chin Lui, “Setiap telinga mengandungi peta refleks lengkap badan, kaya dengan hujung saraf dan pelbagai penyambung kepada sistem pusat saraf.”. Terdapat 6 tempat yang berbeza pada telinga anda yang menyasarkan kawasan-kawasan tertentu / organ di dalam badan anda. Letakkan penyepit kain di kawasan pilihan anda, dan membuka kunci manfaat kesihatan.

1. Bahagian Atas Telinga

Bahagian paling atas telinga anda mempunyai sambungan terus ke belakang dan bahu anda. Dengan mengenakan tekanan ke tempat ini untuk satu minit setiap hari, anda akan membantu mengurangkan ketegangan di bahagian itu.

2. Bahagian Atas Keluk Telinga

Tempat ini pada telinga anda bersambung dengan organ-organ anda. Oleh itu, jika anda rasa kesakitan dalaman atau tidak selesa, letakkan penyepit kain di tempat ini untuk melegakan. (Sentiasa pastikan anda berjumpa doktor untuk memastikan punca ketidakselesaan.)

3. Bahagian Pertengahan Atas Telinga

Bahagian telinga ini bersambung dengan sendi anda. Kenakan tekanan di tempat ini untuk melegakan kekukuhan sendi anda atau sakit akibat daripada terlampau lama ada di papan kekunci.

4. Bahagian Tengah Bawah Telinga

Mencubit bahagian yang lebih rendah di pertengahan telinga anda akan memberi anda bantuan dalam sinus dan tekak anda. Ini sangat berguna apabila anda mahu mendapatkan tidur malam yang baik.

5. Hanya Di Atas Cuping Telinga

Tempat yang tepat di atas cuping telinga anda dikaitkan dengan penghadaman. Dengan menggunakan penyepit kain di sini, anda boleh membantu mengurangkan pencernaan dan sakit perut. Anda boleh menggunakan ini sebagai satu cara untuk mencegah ketidakselesaan.

6. Cuping Telinga anda

Tempat ini disambungkan dengan kepala dan hati anda. Kenakan tekanan di sini untuk menggalakkan kesihatan jantung anda dan juga melegakan migrain dan sakit kepala.

Sila KONGSI artikel ini dengan kawan-kawan anda dan keluarga.

Leave a Reply